Plasmafilter - allt du behöver veta om den!

Var och en av oss har mötts av dilemma, skall jag ansluta köksfläkten till ventilationen eller använda med kolfilter. Vad är det mest effektiva egentligen?
Genom att vi tar hand om luftkvaliteten i vår miljö får vi en bättre livskvalitet. Plasma filter är en innovativ lösning inom detta område. Det är värt att lära känna denna produkt och dess mångsidiga funktion.
Huvudprincipen som borde styra oss när vi skall välja en köksfläkt är att verkligen försöka använda fläkten genom att ansluta med ett spiro rör till befintliga imkanalen. Tack vare detta minskar vi på ljudvolymen och köksfläkten jobbar effektivare och verkligen uppfyller sitt jobb.
Det är det enda sättet för att en köksfläkt skall uppfylla sin funktion av luftrening, eliminera obehaglig lukter och suga ut alla ångor, damm och föroreningar genom att suga upp dem och släppa ut det i det fria.
Men ibland finns inte möjligheten att ansluta till ventilation. Det är då nödvändigt att installera en köksfläkt med kolfilter. Om vi då väljer en köksfläkt med stor kapacitet har vi även då möjlighet att njuta av ren och frisk luft i köket. Men detta uppnås dock till en viss kostnad. Bland annat kräver det att vi regelbundet byter kolfilter (var 3-4 månad) och vi måste räkna med en minskning på motorns kapacitet med upp till 80%. Vad vi även måste räkna med är en högre ljudvolym när köksfläkten jobbar i recirkulationsläge – med kolfilter. Detta är en faktor som man verkligen vill eliminera och ansluta till ventilation bara man har möjligheten.

När köksfläkten inte kan anslutas till ventilationen.

Om vi exempelvis inte kan ansluta vår köksfläkt till ventilations kanalen av tekniska skäl, bör vi överväga att köpa plasmafilter. Detta är en nyhet på den svenska marknaden och hos Swedluxury som är kompatibel att använda med köksfläkt. Värt en närmare titt!
Denna innovativa lösningen eliminerar dålig luft kvalitet i våra hem. Holländska företaget PlasmaMade har uppfunnit lösningen - köksfläkt + plasmafilter. Tack vare plasmafiltret renas luften i bostaden och blir sterilt rent.

Plasma filter - vad är det?

Plasma filtret placeras direkt på motorns utlopp, där man vanligtvis ansluter ett ventilationsrör. När plasmafiltret känner av luftcirkulationen - slås det automatiskt på - du behöver inte aktivera det med någon extra knapp.

Hur fungerar plasmafiltret?

Installerad på köksfläktens utlopp kommer filtrets elektronik att aktiveras av luftflödet. Den förorenade luften (fetter, pollen, lukter, etc.,) rengörs av en naturlig reaktion mellan ren luft och CO2. Den filtrerade (cirkulerande) luften färdas sedan ut i rummet igen. Luften renas upp till 96,5%!!!

Så här funkar det (4steg):

1) Den första, är plasman som omvandlar O2 molekyler till O3 molekyler, och eliminera lukt partiklar.
2) För det andra passerar våra elektrostatiska yttre kärnor där vi skapar joner som genom matlagning luften.
3) Och för det tredje, vår elektrostats med deras glasfiberkärna som tillåter oss att fånga och lagra grövre föroreningar & fett och långsamt eliminera dessa med hjälp av elektroder i stål inom ett inre och yttre rutnät.
4) Och till sist, den yttre kärnan av kol som renar luften och tar bort alla rester, och tillåter vårt filter att helt eliminera både grova och ultrafina föroreningar.

Vad som är värt att nämna och intressant är att denna teknologi används på sjukhus under operationer. Luften desinficeras där med hjälp av plasmafilter för industriell användning. De eliminerar nästan alla  mikroorganismer smutspartiklar fukt och damm.

Plasma filter är skyddat med ett speciellt tyg som är indränkt i aktivt kol. Detta är endast för att eliminera och neutralisera lukt av elektronisk urladdning som sker när förorenad luft passerar plasmafiltret. Detta är bara ett extra skydd, denna lukt är nästan omärklig för vår lukt sinne. Efter att luften passerat plasmafiltret är det joniserat och luften luktar likt som efter åska.
En köksfläkt med monterat plasmafilter är mycket effektivare än ett vanligt kolfilter. Det är en lösning som kommer att fungera utmärkt i öppen planlösning och i ett hem med allergiproblem och i alla hem där man ställer höga krav på hälsa och god livskvalitet. Plasmafilter jobbar som en luftrenare.


Om vi har ett plasmafilter installerat, behöver vi då ansluta köksfläkten till ventilation?

Nej. Plasma filtret behöver inte anslutas till ventilationen. Det skulle vara meningslöst. Varför? Eftersom det skulle vara ologiskt att släppa ut luft som är ren och varm.
När man ansluter till ventilation är syftet att få ut förorenad luft och fukt utanför huset.
Viktigt: plasmafilter fungerar så länge som din köksfläkt fungerar, dvs ca 10 år, upp till 15år. Det betyder att (till skillnad från kolfilter) behöver vi inte byta ut det.
Om vi inte har möjlighet att ansluta köksfläkten till ventilation kanal är vi tvungna att använda köksfläkten i recirkulation läge med kolfilter. Vanliga kolfilter har dock sina nackdelar. För det första måste man byta ut kolfilter var 3-4 månad, beroende på hur mycket vi steker och om vi använder starka kryddor. För det andra drar kolfilter ner på köksfläktens prestanda. Och för det tredje blir köksfläktens ljudvolym högre med vanliga kolfilter då dessa blockerar luftens flöde.
Däremot om vi installerar ett plasmafilter på fläktmotorn, har vi fortfarande komforten att använda denna, eftersom filtret möjliggör ett stabilt motor jobb. Luften blåser utan hinder genom plasmafiltret.

4 anledningarna varför du skall investera i ett plasmafilter

Denna lösning är mycket bättre än en köksfläkt med vanliga kolfilter, eftersom:

  1. Plasma filter fungerar så länge vi använder huven, eller till och med upp till 15 år
  2. Du behöver inte byta ut eller underhålla det!
  3. Du behöver inte spendera cirka 1.000kr per år för att byta kolfilter (som med 10 års användning av köksfläkten ger dig 10.000kr endast för kolfilter byte!)
  4. Köksfläktens motor förlorar inte på sin prestanda och arbetar tyst.

 
När vi inte har möjlighet att ansluta köksfläkten till ventilation – är det bara med plasmafilter vi kan vara säkra på att vår köksfläkt kommer göra sitt jobb till 100%

Plasmafiltret gör att luften i vårt hem är sterilt rent och kan jämföras med de förhållanden som råder i det sanitära operationsrummet

Det är en perfekt lösning för allergiker - tar bort alla mikroorganismer, mögel, svampar, cigarettrök, damm och allergener. Jobbar som en luftrenare.

 
Plasma filtret, som är en nyhet på den svenska marknaden och hos Swedluxury, börjar smått men snabbt uppskattas av de mest krävande och medvetna kunderna. Det är bara en tidsfråga tills fler och fler kommer övertygas att plasmafilter är framtidens kolfilter.
Plasma filtret renar luften från alla slags skadliga partiklar. Detta leder till att miljön vi lever i blir hälsosam och säker. Det påverkar förbättringen av vårt välbefinnande och koncentrationsförmågan. Plasmafilter är avsedd för köksfläkt som skall jobba i recirkulationsläge.